Κάλεσμα για την Συνέλευση της Λισαβόνας
Οι περικοπές στις πιο βασικές από τις κοινωνικές λειτουργίες του Κράτους αιτιολογούνται με την ανάγκη για χρηματοδότηση των πληρωμών του Δημόσιου Χρέους. Τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, κάνοντάς τους όλο και πιο φτωχούς μέρα με τη μέρα και υποβαθμίζοντας την πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, την εργασία, τη δικαιοσύνη, τον πολιτισμό και σε άλλους πυλώνες της δημοκρατίας.
Η κατανόηση της διάστασης και των χαρακτηριστικών του Δημόσιου Χρέους δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα αλλά και ένα απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη μελλοντικών στρατηγικών για την χώρα. Κάποια τμήματα του χρέους δεν είναι αποτελεσματικοί συμβιβασμοί εκ μέρους του Κράτους, και κάποια άλλα πιθανόν δεν είναι καν νόμιμα. Με τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, οι δεσμεύσεις που έχει αποδεχτεί ο οφειλέτης θα επαληθευτούν, σχετικά με την προέλευση, την νομιμότητα και την βιωσιμότητα του. Μια επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου από πολίτες θα πραγματοποιήσει αυτή την ανάλυση, διερευνώντας τις υποσχέσεις του δημόσιου τομέα σε εθνικούς και ξένους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού χρέους για το οποίο έχει εγγυηθεί το Κράτος.
Κατά την είσοδο της Τρόικα στην Πορτογαλία, το Πορτογαλικό Δημόσιο Χρέος είχε ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ. Το 2013, όταν υποτίθεται αυτή η παρέμβαση θα λήξει, το χρέος θα ξεπεράσει το 106% του ΑΕΠ εκείνης της χρονιάς. Εντωμεταξύ η παραγωγή πλούτου θα έχει υποχωρήσει στις τιμές που είχε μια δεκαετία τουλάχιστον πριν και η ανεργία θα φτάσει το 13%. Αυτές είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κατάσταση της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.
Η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής ηγεσίας, όπως έχει περίτρανα αποδειχτεί από την κατάσταση στην Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο το Ευρώ και όλο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η επιμονή στον δρόμο της λιτότητας οδηγεί σε μια νέα παγκόσμια ύφεση.
Μέχρι το τέλος της παρέμβασης της Τρόικα, η Πορτογαλία θα έχει ένα μεγαλύτερο Δημόσιο Χρέος και θα είναι φτωχότερη. Στο μεταξύ, οι πολιτικές που ακολουθούνται θα αφήσουν πίσω τους ίχνη καταστροφής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης: διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες, έναν εκμηδενισμένο δημόσιο παραγωγικό τομέα, τεράστια ανεργία, χαμηλότερους μισθούς και οικογενειακές χρεοκοπίες. Σ’ αυτό το στάδιο, θα αναγνωριστεί η αδυναμία αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η αχρηστία των θυσιών , οι οποίες θα έχουν μόνο συμβάλλει στην επιδείνωση των προβλημάτων που υποτίθεται θα έλυναν, οδηγώντας την χώρα σε μια παρακμή χωρίς ορατό τέλος.
Θεωρούμε ότι η αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου δεν είναι μόνο πιθανή, αλλά επίσης επείγουσα και απαραίτητη. Προκειμένου να συμβεί αυτό, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά και με έναν τρόπο συμβατό με την προστασία οικουμενικά αναγνωρισμένων αξιών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπάρχει ανάγκη να αναγνωριστεί ότι το δημόσιο χρέος είναι μία μόνο από τις πολλαπλές δεσμεύσεις του Πορτογαλικού Κράτους. Εκτός από τις συμβολαιικές του υποχρεώσεις προς τους πιστωτές του, το κράτος έχει αναφαίρετα καθήκοντα προς τους πολίτες του, των σύγχρονων αλλά και των μελλοντικών γενεών. Το Πορτογαλικό Κράτος πρέπει να εγγυηθεί τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα που προβλέπονται από το Σύνταγμα, καθώς και από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά τα δικαιώματα προηγούνται όλων των άλλων. Το να επιτρέπει κανείς τα δικαιώματα των πιστωτών να προέχουν των άλλων δικαιωμάτων είναι αθέμιτο, όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά.
Το Πορτογαλικό δημόσιο χρέος αναγκαστικά θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και αυτό θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Πορτογαλικού κράτους, επιμηκύνοντας τις προθεσμίες και ελαττώνοντας τους τόκους και τα ποσά. Η αναβολή αυτής της απόφασης θα χειροτερέψει τις συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο. Σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο να επαναδιαπραγματευθούμε με το ΔΝΤ και την ΕΕ απ’ ό, τι θα ήταν χθες με τους πολλούς ιδιώτες πιστωτές και ο λογιστικός έλεγχος μπορεί να συμπεράνει ότι υπάρχουν τμήματα του χρέους που είναι αθέμιτα και θα έπρεπε να αποκηρυχτούν.
Έχοντας επίγνωση του επείγοντος μιας διαφορετικής προσέγγισης του προβλήματος του Πορτογαλικού Δημόσιου Χρέους οι υπογράφοντες προωθούμε την πραγματοποίηση μιας Συνέλευσης στην Λισαβόνα στις 17 Δεκεμβρίου 2011, ώστε να ξεκινήσει ένας λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους από τους πολίτες.
Καλούμε όλους σε κινητοποίηση ώστε να προετοιμαστεί αυτή η Συνέλευση, και σε συμμετοχή στις δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν εκείνη την μέρα και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.
Σκοπός της Συνέλευσης είναι:
- να παρουσιαστούν σε όλους τους πολίτες νέα εργαλεία ελέγχου και παρέμβασης στην δημόσια ζωή τα οποία θα ενδυναμώσουν την δημοκρατία
- να κάνει εντελώς ξεκάθαρη προς όλους τους πολίτες την διαδικασία χρέωσης του Πορτογαλικού Κράτους και την παρούσα κατάσταση του δημοσίου χρέους
- να συζητήσει τις επιπτώσεις και να ταυτοποιήσει εναλλακτικές για την επίλυση του προβλήματος του δημοσίου χρέους
- να ξεκινήσει επισήμως την πρωτοβουλία για έναν λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους από τους πολίτες
Η συνέλευση αναλαμβάνει τα ακόλουθα καθήκοντα:
- να καθιερώσει τις θεμελιώδεις αρχές που θα μορφοποιήσουν την διαδικασία λογιστικού ελέγχου
- να ορίσει τις μορφές οργάνωσης της διαδικασίας λογιστικού ελέγχου που θα αρθρώσουν μια ενεργή συμμετοχή πολιτών με συνεισφορές από ειδικούς
- να συγκροτήσει, να εκλέξει μέλη και να εξουσιοδοτήσει μια επιτροπή που θα προωθεί τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους από τον πολίτη
- να αναλύσει τις εμπειρίες από τον λογιστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε άλλες χώρες
- να συνδεθεί με άλλες πρωτοβουλίες για λογιστικό έλεγχο, δηλαδή αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς και με άλλες κινήσεις που διοργανώνουν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Πρωτοβουλίες Λογιστικού Ελέγχου
- να ψάξει για τεχνική υποστήριξη με οργανώσεις που έχουν συσσωρευμένη γνώση σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο σε διεθνές επίπεδο.
- να βρει τρόπους χρηματοδότησης της διαδικασίας λογιστικού ελέγχου.